Wat is en waarom sensorisch spel?

Bij Sensorisch spel ligt de nadruk op het ervaren en het gebruik van de zintuigen.

Dit spel draait om materialen die geen vaste vorm hebben, zoals zand, water, klei, scheerschuim, rijst, pasta, kikkererwten en kinetisch zand. Deze materialen zijn bijzonder aantrekkelijk voor jonge kinderen, vooral omdat ze zich nog in de manipulatieve fase bevinden.


Door middel van dit spel worden hun zintuigen gestimuleerd om te ontdekken, te spelen en te ervaren. Er is geen vaststaand doel bij sensorisch spel, wat het een spelvorm met een open einde maakt.

 

Dit type spel speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de hersenen. Sensorische ervaringen helpen namelijk bij het versterken van neurale verbindingen. De hersenen van jonge kinderen ondergaan in de eerste jaren een snelle groei, waarin verbindingen worden aangemaakt of verwijderd op basis van ervaringen. Daarom is het cruciaal dat kinderen op jonge leeftijd worden blootgesteld aan diverse zintuiglijke prikkels, zodat ze de vrijheid hebben om te ontdekken en te experimenteren.

 

Het gebruik van verschillende materialen, kleuren, geuren en thema's bevordert niet alleen de creativiteit, maar ook andere vaardigheden, zoals taalontwikkeling, cognitieve groei, visueel-ruimtelijk inzicht, en sociale en emotionele ontwikkeling.

 

Bovendien heeft sensorisch spel een kalmerend effect en kan het worden ingezet om kinderen te helpen ontspannen en ontprikkelen, vooral bij kinderen die gevoelig zijn voor overprikkeling.

 

Vaak wordt sensopathisch spel aangeboden in een tuff tray, een dienblad, schaal of op andere soorten kliedertafels.